Søndagstur med Lance

Lance
Det isgående forskningsfartøyet «Lance» kan også brukes til søndagsturer på Isfjorden.

Søndag do vi på velferdstur med forskningsbåten «Lance» over Isfjorden og inn i Billefjorden til det som heter Brucebyen. «Lance» eies av Norsk Polarinstitutt (NP), som er Norges sentrale institusjon for forskning, miljøovervåking og kartlegging i polarområdene. Instituttet er et direktorat under Miljøverndepartementet. Samboeren min, Kai Johannessen, jobber som tekniker og mekaniker i NP her i Longyearbyen, og turen søndag ettermiddag var en kombinasjon av jobb- og familietur.

Brucebyen
Brucebyen ble bygget i 1919 av den skotske polarforskeren Wiilian Spiers Bruce.

I Brucebyen skulle NP hente inn forskningsutstyr, etter at Statens Kartverk har vært der i tre uker og jobbet, og sette ut nytt utstyr til et geologisk forskningstokt som startet denne uka. For NPs logistikkavdeling består mye av sommersesongen av å klargjøre neste vinters forskning og blant annet sette ut drivstoffdepoter. «Lance» brukes i de fleste av disse operasjonene, i kombinasjon med helikopter for å få utstyret i land eller om bord.

Karine_Lance
Deilig å være på båttur når sola skinner og vinden ikke tar altfor kraftig i. (Foto: Kai Johannessen)

Denne søndagen var det lett regn og tåke i Longyearbyen, men da vi kom oss ut på fjorden skinte sola, og det var rolige vindforhold. Men noen sommertemperaturer var det ikke å snakke om, så det var godt å ha både lue, votter og dunjakke.

Helikopter
Helikopteret gjorde flere løft for å hente inn og sette ut utstyr i Brucebyen.

På vår vei inn til Brucebyen så vi blant annet lundefugl og havhest. Etter en bedre middag og flere helikopterløft for å få alt utstyret på plass, bar det hjemover igjen. Mannskapet om bord på «Lance» hadde fylt opp badestampen på akterdekket så vannet holdt 42 grader. Et perfekt sted å nyte en fallende midnattssol, bare noen dager før den går ned under horisonten for første gang på fire måneder.

Lundefugl
Lundefuglen er en sjarmerende skapning som dukker opp i Svalbards farvann.

Havhest_2
På hjemveien fikk vi oppleve et fantastisk sollys og en oppvisning av havhestene i å seile på havvindene.