Jakttur uten dyr

Kai-med-kikkert
Kai Johannessen speider etter reinsdyr, uten å se noe. Foran står Liv Ødegaard.

I helgen har vi vært på reinsdyrjakt, uten å se et eneste dyr. Fredag ettermiddag gikk vi fra Endalen, noen kilometer fra Longyearbyen, over i Fardalen, en tur på seks-sju kilometer før vi slo leir. Kai Johannessen hadde i år fått tildelt kalv, og planen var å prøve å finne et dyr lørdag eller søndag, og gå til Coles Bay, en gammel nedlagt russisk bosetning i munningen av Colesdalen.

Egg-og-bacon
Kai steker bacon lørdag morgen.

Frokost
Frokost i det fri. Karine Nigar Aarskog og Liv Ødegaard nyter morgenkaffen. (Foto: Kai Johannessen)

Fastboende på Svalbard som har jegerprøven og bestått oppskyting har ifølge forskrift om lokal regulering av jakt på svalbardrype og svalbardrein på Svalbard lov å felle ett dyr hver under jaktsesongen, som varer fra 15. august til 20. september. Jakta er populær, og det gjelder å være tidlig ute, før dyra er blitt så skremte at de trekker vekk fra dalene og opp på fjellet. Det fikk vi erfare, for vi så nesten ingen dyr på vår vei gjennom Fardalen mot Colesdalen. De dyrene vi så var enten simler eller bukker, dyr vi ikke kunne felle.

Colesdalen
Colesdalen i høstfarger.

Vi hadde imidlertid en flott vandring gjennom Svalbards rustrøde høstfarger, og koste oss med god mat og drikke. Sekkene ble stadig lettere, og regnet som høljet ned lørdagen ble byttet ut med solskinn søndag, da vi nærmet oss Coles Bay. Takket være Kais kollega fra Norsk Polarinstitutt, Ken Pedersen, kom vi oss hjem til Longyearbyen sjøveien med en polarcirkelbåt.

Coles-Bay-med-Liv
Bygningene i Coles Bay ligger tilsynelatende forlatt, men det er stadig noe russisk aktivitet i den gamle bosetningen.

Coles-Bay

Brygge