Bjørnøya-premiere

Hver tirsdag til og med 16. desember kan du følge livet på Bjørnøya på NRK1. Eller du kan se serien her!

Et fastlandsliv

Etter mange år på fantastiske Svalbard, flyttet vi sørover, til Tromsø, i oktober 2011. Her har jeg jobbet for NRK Troms, avdeling riks, med dokumentarer og dokumentarserier for tv. Det siste året har Bjørnøya vært min lekeplass, og tirsdag 11. november er det premiere på en ny serie, om livet på Bjørnøya, på NRK1.Vi har fulgt besetningen på værstasjonen til Meteorologisk institutt, som reiste opp i desember i fjor, til de dro hjem i juni. Vi i NRK-teamet «haiket» med Kystvakta på hver tur, og fikk oss noen flotte opplevelser, både til sjøs og i lufta. Følg med!

Helikopter-Karine

På Amerikas tak

I begynnelsen av dette året gikk en drøm jeg har hatt lenge i oppfyllelse. Å bestige Aconcagua, Amerikas høyeste fjell som ligger i Andesfjellene og er 6.962 høyt.

Karine og toppen
Karine med toppen i bakgrunnen. Fortsatt optimist.

Forberedelsene begynte i september i fjor, da jeg fikk min venninne Monica Votvik til å tenne på ideen. Det tok ikke lang tid før flybilletter var bestilt, og i midten av januar var sekkene pakket og vi klare til å dra. Flyturen gikk til Santiago i Chile, og derfra tok vi buss til Mendoza i Argentina. En sjarmerende by, sterkt preget av de mange som bruker den som utgangspunkt for turer i Andesfjellene.

Utenfor Inka
Utenfor lokalene til Inka Expediciones i Mendoza, klar for tur!

I Mendoza ble vi kjent med de to guidene våre fra Inka Expediciones, et argentinsk ekspedisjonsfirma, og reisefølget, som bestod av to engelskmenn og en franskmann. Etter et par dager med de siste forberedelser i Mendoza satte vi kursen mot Andesfjellene og Aconcagua, som betyr «Det snødekte fjellet» på språket Aymará.

Vacas
Selv en reise på tusen kilometer starter med ett skritt. Også veien opp på Aconcagua. Her fra inngangen til Aconcagua nasjonalpark, inn Vacas-dalen.

Ruta vi gikk var opp Vacas-dalen, som ligger øst for toppen og er noe lenger enn normalruta som de fleste bruker. Men også mye mer variert og flottere på alle vis. Før vi kom til basecamp, som ligger på 4.200 meter og bærer navnet Plaza Argentina på denne siden av toppen, var vi innom to camper. Pampa de Lenas som ligger 2.800 m.o.h. og Casa de Piedra på 3.240 m.o.h. Inka stilte med telt og mat, og de første etappene hadde vi bærehjelp av muldyr. Mellom høycampene benyttet vi oss delvis av bærehjelp, men noen etapper bar vi mellom 20 og 30 kilo. Tungt i høyden!

I gang
Gruppa med guiden Javier Gutierrez i front. Bak går Monica Votvik, Martin Hill, Ant Butler og Andrés.

Flott lys
Stille før stormen. I Pampa de Lenas fikk vi et skikkelig uvær som heldigvis ga seg til vi skulle begynne å gå dagen etter.

Aconcagua
Første møte med det fantastiske fjellet. På vei til basecamp.

Dagsetappene fram til basecamp var lette, med bare litt stigning og såpass lave høyder at kroppen ikke hadde noe problemer med å takle det. I basecamp hadde vi en hviledag, før vi tok fatt på den første etappen opp til høydecampene. Her begynte de fleste i gruppa å kjenne lett hodepine, og pusten gikk ikke fullt så lett som lenger ned. Mellom basecamp og toppen var det tre camper, og i løpet av hele turen hadde vi tre hviledager. To i basecamp og én i camp 2, på cirka 5.400 m.o.h.

Plaza Argentina
Vel framme i basecamp. Fra venstre: Martin Hill, Karine, Ant Butler og de to guidene Javier Gutierrez og Emiliano Poletti.

Foran toppen
Monica og Karine med en fantastisk utsikt.

Hviledagene brukte vi til å aklimatisere oss til høyden. Det var mye spenning knyttet til hvordan kroppen skulle tåle høyden, og etter hvert som vi beveget oss oppover, var det noen som fikk små forvarsler. Hodepine, kvalme, utmattelse, tørrhoste, symptomene er mange, og det er viktig å være våken og bevisst på hva som skjer i kroppen. Høydesyke kan blant annet føre til hjerneskader, og i de verste tilfeller, til at man dør.

Heldigvis var det ingen i vår gruppe som ble så alvorlig rammet, selv om fire av fem i gruppa måtte snu før toppen, nettopp på grunn av høydesyke. I camp 3, Plaza Colera, var vi flere som ikke følte oss helt topp. Campen ligger på 5.970 meter og er den siste før toppstøtet. Da toppdagen kom startet vi å gå i seks-tiden om morgenen, og høydemetrene var tunge, det samme var beina. Det var en flott dag, men dessverre klarte ikke kroppen min påkjenningen av høyden, og på 6.700 meter måtte jeg snu. Om jeg aldri så mye ønsket å fortsette og komme meg til toppen, måtte jeg innse at jeg hadde nådd grensen for hva jeg tålte. Det var ikke verdt å dø for. Også de tre gutta måtte snu før toppen - bare Monica kom seg helt opp. En fabelaktig innsats!

Nesten oppe
Nesten oppe. Jeg kom til 6.700 meter, og da måtte jeg snu. Høydesyken tok meg.

Solnedgang
En fantastisk solnedgang samme dag som vi gjorde toppstøtet. Andesfjellene på sitt vakreste.

Nedfarten gikk noe kjappere enn opp, vi brukte bare to dager på å komme oss ned til sivilisasjonen, etter å ha vært to uker på ekspedisjon. Vi gikk ned normalruta, gjennom dalen som heter Horocones, som ligger sørvest for toppen. I basecamp, Plaza de Mulas, feiret vi Monicas prestasjon med sjampanje og fest i kjøkkenteltet, og dagen etter var Ekspedisjon Aconcagua 2009 historie.

Jeg nådde ikke toppen, men jeg fant ut hva som er min absolutte grense. En sterk erfaring bare det.

Feiring
Selv om Monica var den eneste som kom opp av hele gruppa på fem, ble det feiring med sjampanje da vi kom ned til basecamp på andre siden av fjellet, Plaza de Mulas.

Brekurs på Nordenskiöldbreen

Karine
Karine på vei ned for å rappellere og gå klemknutegang opp igjen.

Denne helgen har jeg hatt gleden av å være med på brekurs i regi av Norsk Polarinstitutt. Kurset ble arrangert på Nordenskiöldbreen i Adolfbukta i Billefjorden og tok for seg vanlige teknikker på bre og noe redning. Det ble arrangert for de som skal overvintre i Antarktis, på den norske Troll-stasjonen der.


Karine-2
På vei opp igjen. Ikke bare enkelt å få til teknikken.

Isbre

Kai
Kai Johannessen jobber som tekniker og mekaniker i Norsk Polarinstitutt og skal til Antarktis i november. Han blir der i sommersesongen fram til slutten av februar.

Kai-2
Kai Johannessen på vei opp.

Sollys
Nordenskiöldbreen ligger innerst i Adolfbukta i Billefjorden.

Jakttur uten dyr

Kai-med-kikkert
Kai Johannessen speider etter reinsdyr, uten å se noe. Foran står Liv Ødegaard.

I helgen har vi vært på reinsdyrjakt, uten å se et eneste dyr. Fredag ettermiddag gikk vi fra Endalen, noen kilometer fra Longyearbyen, over i Fardalen, en tur på seks-sju kilometer før vi slo leir. Kai Johannessen hadde i år fått tildelt kalv, og planen var å prøve å finne et dyr lørdag eller søndag, og gå til Coles Bay, en gammel nedlagt russisk bosetning i munningen av Colesdalen.

Egg-og-bacon
Kai steker bacon lørdag morgen.

Frokost
Frokost i det fri. Karine Nigar Aarskog og Liv Ødegaard nyter morgenkaffen. (Foto: Kai Johannessen)

Fastboende på Svalbard som har jegerprøven og bestått oppskyting har ifølge forskrift om lokal regulering av jakt på svalbardrype og svalbardrein på Svalbard lov å felle ett dyr hver under jaktsesongen, som varer fra 15. august til 20. september. Jakta er populær, og det gjelder å være tidlig ute, før dyra er blitt så skremte at de trekker vekk fra dalene og opp på fjellet. Det fikk vi erfare, for vi så nesten ingen dyr på vår vei gjennom Fardalen mot Colesdalen. De dyrene vi så var enten simler eller bukker, dyr vi ikke kunne felle.

Colesdalen
Colesdalen i høstfarger.

Vi hadde imidlertid en flott vandring gjennom Svalbards rustrøde høstfarger, og koste oss med god mat og drikke. Sekkene ble stadig lettere, og regnet som høljet ned lørdagen ble byttet ut med solskinn søndag, da vi nærmet oss Coles Bay. Takket være Kais kollega fra Norsk Polarinstitutt, Ken Pedersen, kom vi oss hjem til Longyearbyen sjøveien med en polarcirkelbåt.

Coles-Bay-med-Liv
Bygningene i Coles Bay ligger tilsynelatende forlatt, men det er stadig noe russisk aktivitet i den gamle bosetningen.

Coles-Bay

Brygge

Tre måneder i redaktørstolen

Etter en uke med seiling, motorsykkeltur og badeliv i Sør-Norge er jeg tilbake i nord. Nå som redaktør for Svalbardposten de neste tre månedene. Birger Amundsen, som vanligvis styrer skuta, skal ha permisjon, og jeg har fått den tilliten å passe roret så lenge. Følg med i hva som rører seg på Svalbard på Svalbardpostens nettsider!

Søndagstur med Lance

Lance
Det isgående forskningsfartøyet «Lance» kan også brukes til søndagsturer på Isfjorden.

Søndag do vi på velferdstur med forskningsbåten «Lance» over Isfjorden og inn i Billefjorden til det som heter Brucebyen. «Lance» eies av Norsk Polarinstitutt (NP), som er Norges sentrale institusjon for forskning, miljøovervåking og kartlegging i polarområdene. Instituttet er et direktorat under Miljøverndepartementet. Samboeren min, Kai Johannessen, jobber som tekniker og mekaniker i NP her i Longyearbyen, og turen søndag ettermiddag var en kombinasjon av jobb- og familietur.

Brucebyen
Brucebyen ble bygget i 1919 av den skotske polarforskeren Wiilian Spiers Bruce.

I Brucebyen skulle NP hente inn forskningsutstyr, etter at Statens Kartverk har vært der i tre uker og jobbet, og sette ut nytt utstyr til et geologisk forskningstokt som startet denne uka. For NPs logistikkavdeling består mye av sommersesongen av å klargjøre neste vinters forskning og blant annet sette ut drivstoffdepoter. «Lance» brukes i de fleste av disse operasjonene, i kombinasjon med helikopter for å få utstyret i land eller om bord.

Karine_Lance
Deilig å være på båttur når sola skinner og vinden ikke tar altfor kraftig i. (Foto: Kai Johannessen)

Denne søndagen var det lett regn og tåke i Longyearbyen, men da vi kom oss ut på fjorden skinte sola, og det var rolige vindforhold. Men noen sommertemperaturer var det ikke å snakke om, så det var godt å ha både lue, votter og dunjakke.

Helikopter
Helikopteret gjorde flere løft for å hente inn og sette ut utstyr i Brucebyen.

På vår vei inn til Brucebyen så vi blant annet lundefugl og havhest. Etter en bedre middag og flere helikopterløft for å få alt utstyret på plass, bar det hjemover igjen. Mannskapet om bord på «Lance» hadde fylt opp badestampen på akterdekket så vannet holdt 42 grader. Et perfekt sted å nyte en fallende midnattssol, bare noen dager før den går ned under horisonten for første gang på fire måneder.

Lundefugl
Lundefuglen er en sjarmerende skapning som dukker opp i Svalbards farvann.

Havhest_2
På hjemveien fikk vi oppleve et fantastisk sollys og en oppvisning av havhestene i å seile på havvindene.

Tre topper på fire timer

Trollsteinen
På toppen av Trollsteinen, 849 meter over havet. (Foto: Liv Ødegaard)

Longyearbyen har et flott nærområde hvis man liker å være på tur, med topper i alle fasonger og høyder. Trollsteinen er et populært turmål, med sin karakteristiske form. Vi satte kursen dit lørdag ettermiddag, og startet fra Nybyen øverst i Longyearbyen. Derfra krysset vi elva som renner ned fra Larsbreen og fulgte moreneryggen opp på fjellet som har fåt navnet Sarkofagen og er 512 meter høyt. Turfølget bestod av meg og Kai og vår gode venninne Liv Ødegaard som akkurat har flyttet til Svalbard for å jobbe som informasjonsrådgiver hos Sysselmannen.

Karine_og_Liv
Karine sammen med Liv Ødegaard på toppen av Sarkofagen. Bak ser man Longyearbyen. (Foto: Kai Johannessen)

Etter en kort stopp på Sarkofagen der vi skrev oss inn i toppboka til Svalbard Turn fortsatt vi over Larsbreen og opp til Trollsteinen.

Kai-med-rifle
Kai er fornøyd med å ha kommet seg til toppen og gleder seg til en kopp varm kakao.

Utsikt_Trollsteinen
Utsikten fra Trollsteinen mot sør er upåklagelig.

Etter en lang pause med innskriving i nok en toppturbok, solbærtoddy, kakao og niste satte vi kursen hjemover. Vi tok en annen vei hjem og gikk over Gruvefjellet og Sukkertoppen på rundt 500 meter over havet, der vi fant enda en toppbok som fikk våre navnetrekk. Tre topper på én dag var ikke så verst, syntes vi, og feriret med en bedre middag på det lokale spisestedet Kroa.

Kai_og_Karine
På toppen av Trollsteinen, klare for hjemturen. (Foto: Liv Ødegaard)